Jolán
-1 °C
7 °C

ENSZ: gazdasági előnyökkel járna a gyermekmunka felszámolása

MTI
2004.02.04. 10:31
Azon túl, hogy erkölcsi kötelesség, gazdasági előnyökkel is jár a gyermekmunka felszámolása - állapította meg szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában az ENSZ egyik szakosított szerve. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint 2020-ig 5 ezer milliárd dollár haszon származna abból, ha a világon valamennyi gyermek 14 éves koráig tanulna.

A terv kivitelezése a szervezet számításai szerint 760 milliárd dollárt emésztene fel. Ennyit kellene iskolák építésére, tanárok képzésére költeni a fejlődő országokban, és a Szovjetunió utódállamaiban - ezeken a helyeken terjedt el a leginkább a gyermekmunka. A megvalósítás költségeibe beleszámították a gyermekmunka felszámolása következtében kieső háztartási jövedelmet is.

Ami az előnyöket illeti, a képzettebb munkaerő nagyobb jövedelemtermelő képességgel bír - szögezi le a tanulmány. A gyermekmunka megszüntetése emellett ösztönzőleg hat a befektetésekre, és maga után vonja az egészségügyi kiadások csökkenését is. Az ILO adatai szerint a világon minden hatodik 5-17 éves gyermek - összesen mintegy 246 millió - dolgozik, s túlnyomó többségük veszélyes munkát végez.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft