Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Urándúsító centrifuga tervrajzaira bukkantak Iránban

MTI
2004.02.12. 18:38
Urán dúsítására használatos centrifuga titkos tervrajzaira bukkantak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei Iránban. A leletről csütörtökön számoltak be Bécsben a nemzetközi szervezet névtelenséghez ragaszkodó diplomatái. Az előzetes vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a rajzok egy olyan urándúsító készülék tervei, amelyet nemrégiben Líbiában találtak.

Irán tavaly októberben, tizennyolc évi titkolózást követően adta át - az általa békés célúnak mondott - atomprogramjának részleteit a NAÜ-nek, és beleegyezett abba, hogy a bécsi székhelyű szervezet ellenőrei széles körű vizsgálódásokat folytassanak az ország területén. Nem tett említést azonban a most fellelt tervekről. Diplomaták elmondták, hogy a tervrajzok megtalálása az apró részleteket összeillesztő NAÜ-ellenőrök érdeme.

A rajzokon a brit-német-holland Urenco vállalat kifejlesztette G2 jelű centrifuga részletes tervei láthatók. Nincs arra utaló jel, hogy a lelet az Urencótól származik - a cég korábban megtagadta, hogy technológiát adjon el Iránnak. Az acélból készült G2 centrifuga fejlettebb eszköz, mint az iráni Natanz atomerőművében használt G1-es verzió.

A bécsi bejelentés egy nappal követte az Egyesült Államok elnökének beszédét, amelyben George Bush elismerte: nem valósul meg tökéletesen a tömegpusztító fegyverek kereskedelmét tiltó szabályok betartatása. Az amerikai elnök arra szólította fel az ENSZ-t és annak tagállamait: lépjenek fel a büntetőjog eszközével a nukleáris anyagok csempészetével szemben.

A NAÜ főigazgatója csütörtökön kiadott közleményében tudatta: osztja Bush elnöknek az atomtechnológia feketepiacával kapcsolatos aggodalmát, és az atomfegyverek terjedése elleni aktívabb fellépésre ösztönözte az atomhatalmakat, köztük az Egyesült Államokat is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!