Gyöngyi
2 °C
13 °C

Betiltottak két reformpárti újságot Iránban

MTI
2004.02.19. 09:09
A teheráni ügyészség szerda este, néhány órával a választási kampány lezárása előtt elrendelte a két legnagyobb reformpárti napilap ideiglenes betiltását.

A Sarg és a Jász-i No című lapokat azért marasztalták el, mert az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács irányelveivel ellentétben leközölték azoknak a tiltakozó, mandátumukról lemondó képviselőknek a levelét, akik szembefordultak a konzervatív Őrök Tanácsának döntésével, miszerint a reformer képviselőket törlik a jelölőlistáról.

A Szajed Ali Hamenei ajatolláhhoz, az ország vallási és politikai vezetőjéhez intézett példa nélküli levélben, amelyet szerdán az iráni parlamentben is felolvastak, a képviselők arra kértek választ, hogy a 2300 képviselőjelölt törlésével miként szegülhetett szembe az Őrök Tanácsa Hamenei parancsaival, illetve hogy igazak-e azok a híresztelések, melyek szerint az ajatolláh a nyilvános kijelentések ellenére jóváhagyta az Őrök Tanácsának tevékenységét.

Isza Szaharhiz, az iráni sajtószabadság-szövetség egyik vezetője elmondta, szerdán este lapzárta előtt rendőrök jelentek meg a két lap szerkesztőségében, hogy közöljék velük az ideiglenes megjelenési tilalomról szóló döntést. A Sarg több újságíróját kihallgatták. A Jász-i No egyik alkalmazottja szerint az ügyészség emberei lepecsételték a lap helyiségeit.

A teheráni ügyészséget az a Szaid Mortazavi vezeti, aki mint a sajtóbíróság vezetője korábban - 2000 óta - több tucat újság bezárását rendelte el. Amikor tavaly a főváros főügyésze lett, rögtön az újságírók értésére adta, hogy ne várjanak tőle ezután sem több türelmet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.