Natália
-3 °C
7 °C

Hat embert öltek meg a Haiti felkelők

MTI
2004.02.22. 18:50
Legalább hat embert öltek meg a haiti lázadók a karibi szigetország második legnagyobb városa, Cap-Haitien elfoglalása közben vasárnap. Helyi rádióadók közölték, hogy a Pétime parancsnok által vezetett zendülők megütköztek Jean-Bertrand Aristide elnök híveivel, akik barikádokat építettek a város utcáin. Az összecsapásokban Aristide hívei közül legalább hatot megöltek, bár rendőrségi források szerint a halottak száma jóval nagyobb a rádiók által említett hatnál. Legalább hat embert öltek meg a haiti lázadók a karibi szigetország második legnagyobb városa, Cap-Haitien elfoglalása közben vasárnap.

Helyi rádióadók közölték, hogy a Pétime parancsnok által vezetett zendülők megütköztek Jean-Bertrand Aristide elnök híveivel, akik barikádokat építettek a város utcáin. Az összecsapásokban Aristide hívei közül legalább hatot megöltek, bár rendőrségi források szerint a halottak száma jóval nagyobb a rádiók által említett hatnál.

Vasárnap kora délután lángokban állt a város rendőrkapitánysága, a bíróság épülete és három, kormánypárti rádióállomás. Az Aristide-hez hű milícia vezetője, Jean-Robert Estimable repülőgépen menekült el a fővárosba, Port-au-Prince-be. A lázadók délután felvonulást tartottak az elővárosaival együtt egymillió lakosú Cap-Haitien központjában, de még vasárnap este elhagyhatják a várost, ha tartják magukat megszokott taktikájukhoz. A rendkívül mozgékony lázadó egységek harcmodorára az a jellemző, hogy megtámadják a városokat, elkergetik a rendőröket és felgyújtják a kapitányságokat, majd kivonulnak, és a már egyszer elfoglalt városok között villámsebesen jönnek-mennek.

Port-au-Prince északkeleti elővárosában, Bon Repos-ban ismeretlen fegyveresek vasárnap hajnalban megtámadták a rendőrkapitányságot, és eközben egy járókelőt megöltek. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy ez a támadás is a zendüléssel áll-e összefüggésben. Az Aristide lemondását követelő fegyveres lázadás február eleji kirobbanása óta mintegy hatvan ember vesztette életét, több száz pedig megsebesült az összecsapások következtében.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!