Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Putyin: Oroszországnak nincsenek birodalmi ambíciói

MTI
2004.02.22. 19:45
Vlagyimir Putyin elnök vasárnap megerősítette elkötelezettségét az orosz fegyveres (köztük a hadászati nukleáris) erők modernizálása mellett, bár ismét hangsúlyozta: Moszkvának nincsenek támadó szándékai, sem birodalmi ambíciói. Putyin a Honvédő Napjának előestéjén rendezett kremlbeli fogadáson megismételte: az orosz hadseregnek és haditengerészetnek meg kell felelnie a modern követelményeknek, mozgékonynak és professzionálisnak kell lennie, új generációs fegyverzettel és technikával kell rendelkeznie.

Putyin főparancsnoki minőségében a héten megszemlélte a fegyveres erők húsz év óta legnagyobb hadászati gyakorlatát. A manővereken két Barents-tengeri rakétaindítás csütörtököt mondott ugyan, de sikerrel próbálták ki egy olyan hiperszonikus repülő eszköz prototípusát, amely állítólag már a közeljövőben módot adhat egy bármiféle rakétavédelem leküzdésére képes fegyverrendszer kifejlesztésére.

Ez az új interkontinentális rakétarendszer mindenesetre támadófegyver lenne - jegyezték meg megfigyelők, akik új haditechnikai verseny kibontakozásától tartanak Oroszország és az Egyesült Államok között, dacára az atomarzenáljuk lefaragásáról kötött megállapodásuknak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.