Árpád
-1 °C
9 °C

A cseh képviselőház megszavazta a Benes érdemeit méltató törvényt

MTI
2004.02.24. 16:57
A cseh képviselőház kedden élénk vita után megszavazta az Edvard Benes (1884-1948) volt csehszlovák köztársasági elnöknek az állam érdekében kifejtett tevékenységét méltató törvényt, amelyet a szociáldemokrata és kommunista képviselők egy csoportja terjesztett elő. A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza, s az államfő aláírja.

Az egymondatos törvényjavaslatot a végső szavazáskor a jelen lévő 183 képviselő közül 118 támogatta. Igennel szavazott a szociáldemokrata képviselők többsége, az összes kommunista képviselő, s az ellenzéki polgári demokraták egy része. A törvényre egy szociáldemokrata, néhány polgári demokrata képviselő, valamint a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió összes jelen lévő képviselője mondott nemet.

"Edvard Benes az egykori Csehszlovákia megalapítói közé tartozik és nagy érdemei vannak abban, hogy ez az állam a II. világháború után is képes volt megújulni. Benes nélkül az önálló Csehszlovákia nem jött volna létre, és nem létezhetett volna" - volt olvasható az indoklásban.

A vitában Benes érdemeit senki sem kérdőjelezte meg, de többen azt a véleményt hangoztatták, hogy ezt felesleges törvényben kimondani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.