Miklós
-7 °C
2 °C

Júniusban veheti át a NATO a nemzetközi csapatok irányítását

MTI
2004.03.03. 17:48
Lengyelország alapvető célkitűzése változatlanul az, hogy minél gyorsabban, minél rövidebb határidőn belül az irakiak kezébe kerüljön országuk irányítása - közölte szerdán Varsóban Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető megvonta a lengyel NATO-tagság elmúlt 5 évének mérlegét, beszélt a lengyel hadsereg átalakításáról, valamint az aktuális iraki helyzetről és Lengyelország részvételéről a térség stabilizációjában - közölte szerdán Varsóban akkreditált külföldi tudósítókkal rendezett találkozóján.

Lengyelország azt reméli, hogy a NATO júniusi isztambuli csúcstalálkozóján döntést hoz az iraki többnemzetiségű hadosztály parancsnokságának átvételéről, amely jelenleg lengyel kézben van.

Szmajdzinski hangsúlyozta: a kilátások biztatóak, eddig egyetlen NATO-tagállam sem ellenezte ezt az elképzelést, és nem is helyezett kilátásba vétót ellene. Mindenesetre az ügyet meg fogják vitatni Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár csütörtökön esedékes varsói látogatása alkalmával - közölte a miniszter.

Lengyelország a döntéstől függetlenül folytatja az előkészületeket Irakban szolgáló mintegy 2500 fős kontingense következő váltásának zökkenőmentes lebonyolítására. Mindamellett bízik benne, hogy 2005-ben jelentősen csökkentheti iraki elkötelezettségének mértékét, mert kapacitásai nem végtelenek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!