Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Oregonban megakadályoznák az egyneműek házasságát

MTI
2004.03.06. 06:59
Az egyneműek házasságkötésének a megakadályozása reményében egy amerikai konzervatív társaság keresetet nyújtott be pénteken Oregon szövetségi állam egyik bíróságához.

Az Alliance Defens Fund (Alapítvány a Házaságok Védelmére, ADF) nevű szervezet korábban San Franciscóban kezdett jogi eljárást a melegfrigyek törvényi elismerése ellen. A nyugati parton lévő nagyvárosban február 12-e óta legális az egyneműek egybekelése, és több ezer pár már élt is a kapcsolatukat jogilag szentesítő lehetőséggel.

Az ADF most egy portlandi székhelyű megyei bíróságon tett kezdeményezést arra, hogy Oregon illetékes szervei a továbbiakban ne adjanak ki házassági leveleket az egynemű pároknak.

Portland városában (Multnomah megye) szerdán száz homoszexuális pár állt sorba az anyakönyvvezető előtt, élve a váratlanul megnyílt lehetőséggel. Elsőként a megye alkalmazásában álló Mary Li kötött házasságot partnerével, magasra emelve az Oregon állam pecsétjét viselő házasságlevelet. Valahányszor kiadtak egy házassági okiratot, a tömeg ujjongásban tört ki, a melegbár-tulajdonosok pedig ingyen pohár pezsgővel kínálták meg a többnyire rózsacsokrot tartó meleg párokat.

Oregon azon a 12 amerikai szövetégi állam közé tartozik, ahol a helyi alkotmány nem mondja ki feketén-fehéren, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő köteléke lehet. Az Egyesült Államokban a melegházasságok kérdése immár a nagypolitika részévé vált, és megfigyelők várakozásai szerint az elnökválasztási hadjárat egyik sarkalatos pontja lesz.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!