Vilma
-8 °C
3 °C

Oregonban megakadályoznák az egyneműek házasságát

MTI
2004.03.06. 06:59
Az egyneműek házasságkötésének a megakadályozása reményében egy amerikai konzervatív társaság keresetet nyújtott be pénteken Oregon szövetségi állam egyik bíróságához.

Az Alliance Defens Fund (Alapítvány a Házaságok Védelmére, ADF) nevű szervezet korábban San Franciscóban kezdett jogi eljárást a melegfrigyek törvényi elismerése ellen. A nyugati parton lévő nagyvárosban február 12-e óta legális az egyneműek egybekelése, és több ezer pár már élt is a kapcsolatukat jogilag szentesítő lehetőséggel.

Az ADF most egy portlandi székhelyű megyei bíróságon tett kezdeményezést arra, hogy Oregon illetékes szervei a továbbiakban ne adjanak ki házassági leveleket az egynemű pároknak.

Portland városában (Multnomah megye) szerdán száz homoszexuális pár állt sorba az anyakönyvvezető előtt, élve a váratlanul megnyílt lehetőséggel. Elsőként a megye alkalmazásában álló Mary Li kötött házasságot partnerével, magasra emelve az Oregon állam pecsétjét viselő házasságlevelet. Valahányszor kiadtak egy házassági okiratot, a tömeg ujjongásban tört ki, a melegbár-tulajdonosok pedig ingyen pohár pezsgővel kínálták meg a többnyire rózsacsokrot tartó meleg párokat.

Oregon azon a 12 amerikai szövetégi állam közé tartozik, ahol a helyi alkotmány nem mondja ki feketén-fehéren, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő köteléke lehet. Az Egyesült Államokban a melegházasságok kérdése immár a nagypolitika részévé vált, és megfigyelők várakozásai szerint az elnökválasztási hadjárat egyik sarkalatos pontja lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.