Judit
-2 °C
8 °C

A republikánusoknak nem tetszik egy Soros-pénzből fizetett Bush ellenes hirdetés

MTI
2004.03.11. 00:14
A republikánus párti kampánystáb kezdeményezte az amerikai Szövetségi Választási Bizottságnál (FEC), hogy vizsgálja ki, törvényes-e egy liberális csoport George Bush amerikai elnököt támadó televíziós hirdetési kampánya.

A hirdetéseket szerdán kezdték sugározni az elnökválasztások szempontjából kiemelten fontos 17 államban. A The Washington Times szerdai számának beszámolója szerint a panaszt kedd este nyújtották be, azzal vádolva a hirdetéseket terjesztő, Soros György pénzember által is támogatott Media Fund nevű szervezetet, hogy megsértette azt a törvényt, amely tiltja az úgynevezett "puha pénzeknek" - vállalatok, szakszervezetek és magánemberek korlátozás nélküli adományainak - választási célokra történő felhasználását.

Harold Ickes, a Media Fund igazgatója leszögezte, hogy egy egész jogi szakértői csapat véleményét kikérték, de nem volt, aki megkérdőjelezte volna hirdetéseik törvényességét. A Media Fund nem vesz részt a választási kampányban, hirdetéseivel csak bizonyos politikai ügyekre hívja fel a közvélemény figyelmét, noha ennek lehet kihatása John Kerry vagy George Bush választási hadjáratára - mondta.

A Media Fund jelentős adományokat kapott Soros Györgytől, aki más csoportok, így a MoveOn.org Bush-ellenes kampányát is több millió dollárral támogatta. A Media Fund egyelőre 5 millió dollárért kötött le hirdetési időt.

A The Washington Times szerint a nyilvánvalóan választási hirdetéseket terjesztő szervezetnek igazodnia kellett volna az előírásokhoz és csak szigorúan szabályozott, összegében korlátozott "kemény pénzt" használhatott volna fel kampánycélokra.

A demokrata párti elnökjelöltet támogató politikai csoportok hirdetési kampányaikkal ellensúlyozni szeretnék George Bush elnöknek azt az előnyét, hogy tízszer annyi kampánypénzzel rendelkezik, mint várható ellenfele, John Kerry.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!