Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Orosz elnökválasztás: Putyin győzött

MTI
2004.03.14. 19:57
Az első előzetes eredmények szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök fölényes győzelmét hozta a vasárnapi oroszországi elnökválasztás. A szavazóhelyiségek a 11 időzónát felölelő Oroszországban, így a kalinyingrádi exklávéban is közép-európai idő szerint vasárnap este hét órakor zártak be. A szavazatösszesítő jegyzőkönyvek 14,7 százalékának feldolgozása alapján Vlagyimir Putyin elnök 66,5 százalékkal állt az élen. Az első exit-poll szerint Putyin a szavazatok 69 százalékát szerezte meg. Valgyimir Putyin újraválasztása azonban már órákkal előbb bizonyossá vált, miután a részvétel Oroszország-szerte meghaladta az érvényességhez szükséges 50 százalékos küszöböt.

A hivatalban lévő államfő újraválasztása az előzetes felmérések szerint csakis a szavazás érvényességétől függött. Az exit-poll szerint Nyikolaj Haritonov kommunista jelölt 12,6, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev 4,7, a liberális Irina Hakamada szintén 4,7, az ultranacionalista Oleg Maliskin 2,3, míg Szergej Mironov felsőházi elnök egy százalékra számíthat. A szavazók 5,5 százaléka elutasította az összes jelöltet, a "mindenki ellen" rovatot töltve ki.

A részvétel 61,18 százalék volt röviddel az urnazárás előtt. Alekszandr Vesnyjakov, a választási bizottság elnöke hétfő reggelre ígért előzetes választási végeredményeket. A választás nyugodt légkörben zajlott, bár a csecsenföldi szavazóhelyiségek környékén felrobbant három pokolgép. A vasárnapi választás eredményeként Vlagyimir Putyin újabb négy évre Oroszország államfője marad.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.