Ágnes
-11 °C
-4 °C

Román nacionalista tiltakozás az aradi Szabadság-emlékmű ellen

MTI
2004.03.15. 14:54
A Vatra Romaneasca szövetség elnöke Ion Iliescu román elnökhöz intézett nyílt levélben kérte, hogy az államfő semmisítse meg a kormány határozatát az aradi Szabadság-emlékmű köztérre állításáról - közölte a Cronica Romana című bukaresti napilap hétfőn. Zeno Opris, a Vatra Romaneasca vezetője a román államfőhöz intézett nyílt levélben "tiltakozott az aradi szobor ellen".

Arra kérte a román államfőt, hogy semmisítse meg a román kormánynak a Szabadság-emlékmű köztérre állításáról hozott múlt heti határozatát. Zeno Opris felkérte Ion Iliescu elnököt, járjon közbe, hogy az emlékművet vigyék át Magyarországra, hiszen az "ténylegesen és jog szerint is" Magyarországé - írta a Cronica Romana, amely ismertette egy liberális párti (PNL) képviselő nyilatkozatát is a tervezett aradi román-magyar megbékélési parkról.

Valentin Titu Ghiorghiof ugyanis azt tartja, hogy "nem helyénvaló" Aradon román-magyar megbékélési parkot létesíteni, mert a városban "nem lehet szó megbékélésről, mivelhogy Aradon nem voltak etnikumközi konfliktusok". A képviselő nemcsak a tervezett park elnevezésével nem ért egyet, de ellenzi a Szabadság-emlékmű újbóli felállítását az erre a célra kiszemelt téren. Szerinte a város adott tere "túl kicsi egy ilyen arányú park számára".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.