Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Leállította a sajtó elleni razziákat Kucsma

MTI
2004.03.16. 13:01
Leállította a sajtó elleni hatósági razziákat az elnökválasztási kampány idejére Leonyid Kucsma ukrán államfő. Mint az ukrán elnöki hivatal által kedden kiadott közleményből kiderült, Kucsma "tájékoztatta az ukrán főügyészt, a belügyminisztériumot, az állami adóhatóságot, valamint a sürgős ügyek minisztériumát a tömegtájékoztatatási eszközök ellenőrzésére kimondott moratóriumról, amely a választási hadjárat idejére érvényes.

Az ukrán ellenzék és a nyugati emberi jogi csoportok az elmúlt időszakban gyakran szóvá tették a sajtószabadság fokozatos csorbítását a választások közeledtével, gyanús haláleseteket, rádióállomás bezárását és más hatósági lépéseket említve. Januárban például bírósági ítélettel betiltották a Szilszki Viszti nevű legnagyobb ellenzéki lapot arra hivatkozva, hogy antiszemita nézeteket terjeszt. 1991, a Szovjetunióból való kiválás óta 20 ukrán újságírót öltek meg, illetve haltak meg gyanús körülmények között. Legutóbb egy rádiószerkesztő szenvedett autóbalesetet aznap, hogy tárgyalt volna a kijevi kormányt gyakran támadó amerikai Szabadság Rádió ukrajnai adásainak újraindításáról.

Kucsma, akit először 1994-ben választottak meg, tagadta, hogy megpróbálná elnémítani a sajtót, mondván, hogy az ukrán média nagy része magánkézben van és mentes az állami ellenőrzéstől.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.