Zalán
6 °C
19 °C

Öngyilkos merényleteket terveztek Kolumbiában

MTI
2004.03.18. 06:32
Öngyilkos merényletekre próbált kiképezni fiatalokat Kolumbiában az a szélsőbaloldali fegyveres szervezethez tartozó férfi, akit a rendőrség szerdai bejelentése szerint Bogotában fogtak el előző nap. A kormány ellen harcoló Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) tartozó Luís Hipolito Ospina beceneve "A muszlim". Állítólag több nyelven - köztük arabul is - beszél, és sokat utazgatott külföldre. Azt gyanítják, hogy a FARC közvetítője külföldi törvénytelen fegyveres szervezetek felé.

Ospina állítólag tizenéves fiatalokat igyekezett verbuválni és kiképezni öngyilkos merényletekre. A kiképzés programjában szereplő konkrét akciók között volt a hatósági közlés szerint Alvaro Uribe Vélez elnök meggyilkolása és a biztonsági erők elleni támadások is. A FARC ugyan már négy évtizede harcol fegyveresen baloldali reformköveteléseinek teljesítéséért, de az - elsősorban az iszlám terrorizmus körében alkalmazott - öngyilkos merénylet eszközével eddig még egyszer sem élt.

Kolumbiában 1964 óta zajlik a polgárháború, amely eddig már több mint 200 ezer ember életét követelte, 2,9 milliót pedig lakhelyének elhagyására kényszerített.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.