Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Cáfolják a délvidéki magyarellenes támadásokat

MTI
2004.03.24. 15:18
Határozottan cáfolják a vajdasági magyar politikusok az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) elnökének, Maurer Oszkárnak az állítását, miszerint a koszovói eseményeket követően Délvidék-szerte megszaporodtak volna a magyarellenes támadások.

Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi miniszter közölte szerdán az MTI-vel: való igaz, hogy a koszovói szerbellenes pogromok kapcsán a szerbiai nagyvárosokban szolidaritási tüntetések voltak, amelyeken szélsőséges fiatalok nemzeti és vallási türelmetlenséget szító kijelentésekkel fejezték ki szolidaritásukat a koszovói szerbekkel.

Korhecz elmondta, hogy a tüntetők betörték ugyan az újvidéki színház kirakatát, ennek azonban nem volt kifejezetten magyarellenes jellege, mert kár keletkezett a szomszédságban lévő épületekben is.

Felelősséggel merem állítani, hogy ezeknek a szélsőséges ellenreakcióknak és kilengéseknek nem volt magyarellenes jellege - mondta Korhecz, aki szerint a tüntetők által skandált jelszavak között sem voltak olyanok, amelyek a vajdasági magyarság vagy a magyar politikusok ellen irányultak volna.

Maurer Oszkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt állította, hogy "az utóbbi időszakban sok esetben, különböző helyszíneken, különböző módokon támadtak meg szerb szélsőségesek magyarokat, magyar intézményeket Délvidék-szerte". Az EMI elnöke szerint "a koszovói események által felszított hangulatban a Délvidéken élő szerbség indulatait az albánok helyett a magyarságon vezeti le".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.