Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Emlékmű a zsidókat bujtató, kivégzett lengyel családoknak

MTI
2004.03.24. 18:11
A délkelet-lengyelországi Rzeszów közelében, Markowa településen szerdán ünnepélyes külsőségek között leplezték le az Ulma család emlékművét, melynek tagjait a németek 60 évvel ezelőtt üldözött zsidók rejtegetéséért védenceikkel együtt kivégezték.

Józef Ulmát, nyolchónapos terhes feleségét, Wiktoriát és hat gyereküket az általuk bújtatott két zsidó család nyolc tagjával együtt lőtték agyon a német csendőrök 1944. március 24-én hajnalban. Józef Michalik przemysli érsek, a lengyel püspöki kar nemrég megválasztott új elnöke a meggyilkoltak emlékére celebrált szentmisén egész Lengyelország példaképének nevezte az Ulma családot.

A németek által megszállt Lengyelországban zsidók rejtegetéséért halálbüntetés járt. A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete adatai szerint a német megszállás időszakában a lengyelek 50-100 ezer zsidó honfitársukat mentették meg a biztos haláltól. Az intézetnek ezernél több olyan lengyel emberről van tudomása, akik az Ulma családhoz hasonlóan életüket adták üldözött zsidókért.

A lengyel katolikus egyház tavaly ősszel egyházmegyei szinten megindította az Ulma család boldoggá avatási eljárását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.