Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kézigránátot dobtak két békefenntartóra Kosovska Mitrovicában

MTI
2004.03.25. 06:00
Könnyebben megsebesült a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) két francia katonája szerdán Kosovska Mitrovicában, miután egy támadó kézigránátot dobott közéjük.

Mint Kakuk György, a koszovói ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) szóvivője elmondta, az incidens a város északi, szerbek lakta részében történt: a támadó kézigránátot hajított az ott tartózkodó francia katonák közé, akik közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Helyi szerbek elfogták és átadták az ENSZ-rendőrségnek a támadót, akit előtte megvertek - tette hozzá a szóvivő, aki a támadó feltételezhető indítékairól nem közölt részleteket. Kosovska Mitrovica-i szerb források viszont elmondták, hogy a támadó egy "ittas szerb" férfi volt, aki a múltban több bűncselekményt is elkövetett. Koszovóban jelenleg igen feszült a helyzet. Kedden este ismeretlen támadók agyonlőttek két rendőrt, akik a nemzetközi rendőrség, illetve a koszovói rendőrség tagjai voltak. A múlt héten pedig etnikai indíttatású erőszakhullám rázta meg a dél-szerbiai tartományt: albánok szerb falvakat és templomokat támadtak meg és gyújtottak fel, menekülésre késztetve több mint háromezer embert. Az erőszakos cselekményekben 28 személy életét vesztette, több mint 600 pedig megsebesült, köztük a NATO-vezetésű KFOR 61 katonája is. Ez volt a legsúlyosabb erőszakhullám Koszovóban azóta, hogy a NATO 1999-es jugoszláviai légicsapásaival a tartományból való kivonulásra kényszerítette a szerb fegyveres erőket, Koszovót pedig az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.