Vilma
-7 °C
4 °C

Helyhatósági választások kezdődtek Törökországban

MTI
2004.03.28. 11:52
Törökország mintegy 43,5 millió választópolgára a helyi önkormányzatok tagjait és polgármestereit választja meg. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 16 órakor zárnak.

Összesen 93 ezer tisztség betöltéséről kell dönteni, ezekért húsz párt szállt versenybe. Előzetes felmérések szerint a kormányon lévő, mérsékelt iszlámista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelentős győzelme várható.

Az ország délkeleti részén arra lehet számítani, hogy a kurdok érdekeit képviselő, parlamenten kívüli Demokratikus Néppárt (DEHAP) a polgármesterek jelentős számát fogja adni. A DEHAP közös listán indult Murat Karayalcin volt külügyminiszter Szociáldemokrata Néppártjával.

A választások kezdetét kisebb incidensek zavarták meg. Az ország délkeleti részén egy halálos áldozatot követelt az AKP és a szociáldemokraták tagjai között kirobbant verekedés, míg a nyugati országrészben fekvő Denizliben az AKP egyik tagja gépfegyverből tüzet nyitott egy rivális párt helyi irodájára és megsebesített tucatnyit embert.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.