Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A svájci elnök szerint hazájának előnyös lenne a csatlakozás

MTI
2004.03.28. 14:22
Joseph Deiss svájci szövetségi elnök szerint hosszú távon a legjobb megoldás az lenne az alpesi ország számára, ha csatlakozna az Európai Unióhoz.

"Ábrándokat kergetnek azok (a svájciak), akik azt hiszik, hogy az EU-n kívül maradva, a közös terheket nem viselve ugyanolyan, sőt jobb elbánást kaphatunk Brüsszeltől, mint az EU tagállamai" - mondta több svájci lapnak, köztük a Sonntagsblicknek és a Le Matinnek adott nyilatkozatában, amelyet vasárnap közöltek. Szerinte javára válna Svájcnak a schengeni egyezményhez való csatlakozás is, mert az minden tekintetben megnövelné az ország biztonságát.

Deiss annak kapcsán beszélt erről a kérdésről, hogy fellángolt a vita az alpesi országban Svájc és az EU viszonyáról. A régi keletű belső vitát ezúttal egyrészt az váltotta ki, hogy az ország nem tud megegyezni a unióval az EU által a svájci reexportra kivetett vámilletékekről, másrész pedig az, hogy Németország a schengeni egyezményből fakadó kötelezettségére hivatkozva szigorítja az ellenőrzést Svájccal közös határán. Deiss április végén Berlinbe utazik, hogy tárgyaljon ezekről a kérdésekről Gerhard Schröder német kancellárral.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.