Hajnalka
0 °C
14 °C

Leállították a bombagyártásra alkalmas ammóniumnitrát forgalmazását

MTI
2004.04.05. 12:00
Nem forgalmazza tovább a műtrágyaként használt ammóniumnitrátot a vegyület legnagyobb ausztráliai előállítója, mert attól tart, hogy terroristák pokolgépek készítésére használhatnák fel az anyagot.

Az Incitec Pivot cég arra szólította fel a terméket forgalmazó kiskereskedőket, hogy szolgáltassák be raktáron lévő ammóniumnitrát készleteiket. Felajánlotta, hogy a veszélyes anyag helyett egy másik, műtrágyaként használható vegyületet kapnak.

A vállalat azt követően hozta meg döntését, hogy az ausztrál kormány kilátásba helyezte a vegyipari termékek szigorúbb állami ellenőrzését, nehogy terrorista csoportok kezébe kerüljenek veszélyes anyagok, s Philip Ruddock ausztrál főügyész is szigorúbb jogi szabályozásra szólította fel a minap a szövetségi államokat a vegyi anyagok forgalmazásával kapcsolatban.

Az Incitec Pivot nagy forgalmat bonyolított le ammóniumnitráttal; tavaly az Ausztráliában felhasznált 40 ezer tonna 80 százalékát a cég terméke tette ki.

A múlt héten a brit rendőrség egy londoni raktárépületben 500 kilogramm ammóniumnitrát tartalmú műtrágyát talált, s feltételezi: terroristák raktározták az anyagot, hogy később robbanóanyagot állítsanak elő belőle. Nyolc személyt őrizetbe vettek az ügyben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!