Piroska
-10 °C
1 °C

Nem csökken az ukrán elnök jogköre

MTI
2004.04.08. 18:36
Elutasította az ukrán parlament csütörtökön az elnök által javasolt alkotmánymódosítást, amely az elnöki hatáskör kárára szélesítette volna ki a kormányfő kompetenciáit. A második, s egyben utolsó olvasatban történő szavazáson mindössze hat szavazat hiányzott az elfogadáshoz szükséges alkotmányos többséghez (300 szavazat). A parlamenti szavazás fél évvel előzte meg az őszi elnökválasztást, amelyen az ellenzék jelöltjének esélye van a győzelemre,

Az eredményt az ülésteremben örömkiáltásokkal fogadták és a szavazást bojkottáló jobboldali ellenzéki pártszövetségek, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk és a Julija Timosenko Tömbje képviselői ütemesen skandálták: "Le Kucsmával!" Az ellenzék szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió által bírált alkotmánymódosítás-tervezet célja az volt, hogy megfossza a tényleges hatalomtól az elnököt, amennyiben az ellenzék jelöltjét kerül ki győztesen az október 31-i elnökválasztáson. A népszerűségi mutatók szerint jelenleg Viktor Juscsenko egykori reformpárti kormányfő a legnagyobb esélyes az elnökválasztáson indulók közül.

Míg a parlamentben a vita folyt, a törvényhozás épülete előtt több ezren tüntettek, főként nyugdíjasok, az alkotmánymódosítás ellen. Mint mondták, bér- és nyugdíjemelést követelnek, nem pedig alkotmánymódosítást. Ukrajnában 1996-ban fogadták el a jelenleg hatályos alkotmányt, amelynek értelmében az ország államformája "parlamenti-elnöki köztársaság", s amely jelentős hatalmat biztosít az államfőnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.