Piroska
-12 °C
-2 °C

Bashir börtönben marad

MTI
2004.04.16. 10:01
Az indonéz rendőrség vezetője hivatalosan gyanúsítottnak nyilvánította pénteken Abu Bakar Bashir iszlám vallási vezetőt, aki így börtönben marad jelenleg töltött szabadságvesztésének április 30-i lejárta után is. A döntést az Egyesült Államok és Ausztrália minden bizonnyal kedvezően fogadja, mert mindketten igyekeztek nyomást gyakorolni az indonéz szervekre annak érdekében, hogy Bashir ne kerüljön szabadlábra.

A gyanúsítottá nyilvánítás alapján az ügyészség hamarosan megkezdi Bashir kihallgatását, de arról nem szólt, hogy milyen vád alapján. Néhány nappal korábban a rendőrség közölte: elképzelhető, hogy a 2002 októberi bali merényletekkel kapcsolatban nyilvánítják gyanúsítottnak. Bashir mindig is tagadta a terrorizmus vádját. Azt állítja, hogy Washington azért akarja megbüntetni őt, mert bírálja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját és a muzulmánokkal szembeni bánásmódját.

Bashirt eredetileg április 30-án helyezték volna szabadlábra, miután letölti a bevándorlási törvények megsértése miatt kiszabott 18 hónapos büntetését. Több külföldi kormány azonban - köztük Washington és Canberra - ellenezte elengedését, mert attól tartottak, hogy ez további erőszakos cselekményekhez vezethet.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!