Árpád
-1 °C
9 °C

Milosevic vezérkari főnöke nem megy önként Hágába

MTI
2004.04.18. 16:29
Nem áll önként a Nemzetközi Törvényszék (NT) elé Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, aki arra figyelmezteti a szerb kormányt, hogy kiadatása visszafelé sülne el. "Ha kiadnák is a három tábornokot, az én kiadatásomat nem engedném meg. A szerb kormány ezzel saját halálos ítéletét írná alá" - közölte Pavkovic a vasárnapi Publika című podgoricai lappal. A tábornok vélhetően arra célzott, hogy kiadatás esetén megbukna a másfél hónapja hivatalban lévő szerbiai kormány, mivel a kabinetet kívülről támogató szocialisták megvonnák tőle a bizalmat.

Az NT tavaly októberben jelentette be, hogy vádat emelt Pavkovic, valamint három katona- és rendőrtábornok ellen. A vád ellenük, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat az 1998-99-es koszovói fegyveres konfliktus idején.

Vojislav Kostunica miniszterelnök beiktatása előtt közölte, hogy kormánya számára "nem lesz prioritás" a Hágával való együttműködés. Az egyre fokozódó nemzetközi nyomás azonban láthatóan megteszi hatását, a kormány berkeiben ugyanis egyre többször hangzik el a felszólítás, hogy a vádlottak önként álljanak az NT elé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.