Szabina
5 °C
11 °C

Románia megtűri a háborús bűnösöket?

MTI
2004.04.21. 20:32
A náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ szerdán bírálta Romániát mert nem folytat nyomozást és eljárást a háborús bűnösök ellen. Romániában, amely a második világháború idején a náci Németország szövetségese volt, több százezer zsidót öltek meg, ám a múlt évben vezető tisztségviselők tagadták, hogy az országban zsidóüldözés, holokauszt lett volna. E nyilatkozatok miatt éles vita bontakozott ki Románia és Izrael között.

A Wiesenthal-központ jelentésében rámutatott: Romániában nem tettek gyakorlati lépéseket a háborús bűnök feltárására, és nem vonták vissza azt a rendelkezést, amelyben kegyelemben részesítettek két, háborús bűnökért elítélt egykori ezredest.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója közleményében hangsúlyozta: Romániában a demokrácia kezdete óta nem történt egyetlen kezdeményezés sem annak érdekében, hogy elítéljék mindazokat, akik aktívan részt vettek a holokauszt bűntetteiben.

A múlt évben Romániában is megkezdték az Utolsó esély elnevezésű nácivadász akciót, amelynek során korábban a balti államokban több háborús bűnös nyomára akadtak. Az akció szervezői felszólítják a román lakosságot, hogy azonosítsák és adják a bíróság kezére a háborús bűnösöket.

Efraim Zuroff közölte, hogy a Wiesenthal-központ hat-nyolc héten belül átadja a romániai hatóságoknak a gyanúsítottak listáját.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.