Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Agyonvertek egy polgármestert Peruban

MTI
2004.04.27. 20:16
Felháborodott ajmara indiánok agyonverték hétfőn a perui Andokban, a Titicaca-tó közelében Ilave kisváros polgármesterét, mert nem teljesítette választási ígéretét. Később megrohanták a helyi rendőrőrsöt is, majd egyes jelentések szerint megöltek egy községtanácsost, és túszul ejtették a helyi közigazgatás 19 munkatársát.

Egy hete tüntettek a helyi és környékbeli indiánok a Limától 900 kilométernyire délkeletre fekvő település polgármestere, Fernando Robles Callomamani ellen. Lemondását követelték, mert korruptnak tartották, s mert megítélésük szerint megszegte azt a választási ígéretét, hogy javít a környék szegény indián lakosságának életkörülményein. Mivel a tisztségviselő nem volt hajlandó lemondani, a mintegy ezer tüntető, akik közül többen a szomszédos kisebb falvakból érkeztek Ilavéba, erre az erőszakos lépésre ragadtatta magát.

A perui rendőrség egy különleges osztaga sikertelenül kísérelte meg kedden a rend helyreállítását, a hivatalok működésének biztosítását a Puno tartománybeli Ilavéban. A perui belügyminiszter úgy magyarázta a sikertelenséget, hogy nem akarják minden áron visszavenni a városkát a lázadóktól, mert akkor tűzparancsot kellene adni, és egy ilyen rendteremtés áldozatok ezreivel járhatna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.