Orsolya
7 °C
10 °C

Az erdélyi MPSZ beperli a román államot

MTI
2004.04.29. 20:07
Az emberi jogok európai bíróságánál indít pert a román állam ellen az emberi jogok európai egyezményének megsértése miatt az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), miután a román legfelsőbb bíróság elutasította a szövetség keresetét - jelentette be csütörtökön Szilágyi Zsolt.

A román parlamentben mindeddig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő politikus az MTI bukaresti irodájához eljuttatott írásbeli értesítésben közölte: a román legfelsőbb bíróság "elfogadhatatlannak" ítélte az MPSZ bírósági keresetét a román központi választási irodának (BEC) azon döntése ellen, amellyel megakadályozta az MPSZ részvételét a helyhatósági választásokon.

Ez annál is inkább különös, mert előző nap a román legfelsőbb igazságügyi fórum annak rendje és módja szerint szabályosan lefolytatta a kereset bírósági tárgyalását - mondta Szilágyi. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd a döntést kommentálva rámutatott: a román választási törvényekből 1990 óta hiányzik a BEC döntései elleni bírósági kereset intézménye, ami jogsértő módon csak a mindenkori hatalom érdekeit szolgálja

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!