Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Az egykori diktátor fia lesz Panama új elnöke

MTI
2004.05.03. 07:47
Martin Torrijos, az egykori katonai diktátor, Omar Torrijos tábornok fia lesz Panama új elnöke, miután a vasárnapi választáson nagy előnnyel végzett az első helyen vetélytársai előtt.

A 40 éves Martin Torrijos az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltjeként indult, s az első részeredmények szerint a szavazatok 46 százalékát szerezte meg az egyfordulós választáson. A panamai választási bíróság bejelentette Torrijos győzelmét.

Martin Torrijos édesapja, Omar Torrijos tábornok 1968-ban katonai államcsínnyel ragadta magához a hatalmat az országban. Panama erős embere populista politikusnak bizonyult, s népszerűsége akkor hágott tetőpontjára, amikor 1977-ben elérte, hogy az Egyesült Államok kötelezettséget vállaljon arra: 1999-ben átadja az ország gazdasági életének alapját képező Panama-csatorna irányítását Panamának.

Omar Torrijos 1981-ben egy máig tisztázatlan repülőgép szerencsétlenségben életét vesztette. Utódja Manuel Noriega tábornok lett, akit az Egyesült Államok 1989-ban erőszakkal eltávolított az ország éléről.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.