Emma
5 °C
8 °C

Pénzbírságot kaptak a párizsi reklámrongálók

euractiv.hu
2004.05.03. 08:54
Kapcsolódó cikkek (1)
A francia bíróság pénzbírsággal sújtotta azokat a fiatalokat, akik reklámellenes kampányuk során megrongálták a párizsi metrómegállókban elhelyezett reklámokat. A metróvállalat 400 eurós pénzbírságot kénytelen fizetni önbíráskodásért.

Kilenc fiatalt 400-tól 2000 euróig terjedő pénzbírságra ítélt a francia bíróság amiatt, hogy reklámellenes tüntetésük során megrongálták a párizsi metrómegállókban a kifüggesztett plakátokat. A bíróság ugyanakkor a metrótársaságot is 400 eurós kártérítés kifizetésére kötelezte önbíráskodás miatt, ugyanis megalapozottnak ítélte a hatvanfős tüntető tömeg egyik tagjának panaszát a metró biztonsági emberének tettlegessége miatt. Ez az első alkalom, hogy a metrótársaság bíróságra vitte a reklámrongálók ügyét, s összesen 922 ezer eurós kártérítést követelt.

A vádlottak védőügyvédje a bíróság ítéletét győzelemként könyvelte el. A kárvallottakat nem riasztja el a pénzbírságot elrendelő bírósági döntés - amely 500 eurós perköltséget is felszámít -, feltett szándékuk folytatni reklámellenes kampányukat. "Nem bántam meg, amit tettem", nyilatkozta Neomie Baroux, aki kétezer eurós bírságot kapott. Hozzátette: "Amúgy sem fogok fizetni, hiszen munkanélküli vagyok, segélyből élek".

A Párizsban egyre szaporodó globlizációellenes csoportok hírhedt plakátrongálók, s arra biztatják a franciákat, küzdjenek a multinacionális reklámcégek hatalma ellen.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft