Emőke
8 °C
19 °C

Polgárháború kapujában Grúzia

MTI
2004.05.03. 17:37
Aszlan Abasidze adzsár vezető hétfőn teljesíthetetlennek nevezte Mihail Szaakasvili grúz elnök előző esti ultimátumát, amelyben tíz napot adott az önállósult régióban létrehozott milíciák leszerelésére. "Tíz nap alatt fizikailag lehetetlen lefegyverezni a köztársaságot" - mondta Abasidze a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hozzátéve, hogy "háborút vár különböző formákban, például különleges hadművelet formájában".

Grúzia moszkvai nagykövete tagadta, hogy a tíznapos határidő ultimátum lenne, de nem zárta ki Abasidze letartóztatását, ha nem engedi vissza Adzsáriát a grúz alkotmány kebelébe. Konsztantin Kemularia az Eho Moszkvi rádióban megvádolta az adzsár vezetőt: "állami bűnözőkkel, köztük bérgyilkosokkal veszi körül magát, akik felrobbantják a hidakat, és szétkergetik a demonstrációkat".

Batumiban valóságos ostromállapot uralkodott médiajelentések szerint. Milicisták járőröztek, ellenőrző torlaszokat emelve a főutakon. Ezzel egy időben diákok tüntettek és engedetlenségi bizottságokat alakítottak, követelve az adzsár vezetők lemondását. Az élelmiszerek és közszükségleti cikkek árai felszöktek az autonóm köztársaságban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.