Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Merényletkísérlet egy ciprusi ellenzéki ellen

MTI
2004.05.04. 12:45
Merényletet kíséreltek meg kedden virradóra Limassol kikötővárosban a ciprusi görög ellenzék egyik vezéralakja ellen. Az ismeretlen tettes kézigránátot hajított Nikosz Anasztasziadesz, a konzervatív Demokratikus Tömörülés párt elnökének házára. A kézigránát robbanása anyagi kárt okozott az épületben, személyi sérülés azonban nem történt - közölte a ciprusi rendőrség.

Anasztasziadesz azon kevés ciprusi görög politikus közé tartozik, akik síkraszálltak a harminc éve megosztott földközi-tengeri sziget európai uniós csatlakozás előtti újraegyesítéséért, s arra biztatták a görög közösséget, hogy fogadja el az április 24-i népszavazáson Kofi Annan ENSZ-főtitkár erre vonatkozó tervét. Ezért még saját pártján belül is sokan hevesen bírálták, s még többen támadták a népszavazás lebonyolítása után, amiért panaszt tett az Európai Parlamentnél. Azt állította panaszában: a ciprusi görög hatóságok mindent megtettek, hogy elnémítsák az ENSZ-terv elfogadására buzdító hangokat.

A ciprusi görögök 76 százaléka nemet mondott a referendumon az Annan-tervre. A ciprusi görög politikusok többsége azért foglalt állást az Annan-terv ellen, mert nem irányozta elő annak a mintegy 200 ezer ciprusi görögnek a visszatérését a sziget északi - jelenleg a török közösség kormányának irányítása alatt álló - részére, akiket a török katonai megszállás (1974) után űztek el onnan. Másrészt azért is elvetették, mert a terv lehetővé tette volna 110 ezer, Törökországból áttelepült észak-ciprusi lakos maradását a szigeten. Nemzetközi jogi értelemben egész Ciprus belépett május elsején az Európa Unióba, de a Törökország által katonailag megszállva tartott északi szigetrészre egyelőre nem alkalmazzák az EU szabályait, noha az északi és déli szigetrészen egyidejűleg megrendezett népszavazáson a török közösség igent mondott az Annan-tervre. A nemzetközi közösség csak a görög közösség kormányát tekinti törvényesnek, az Észak-ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül egyetlen fővárosban sem ismerik el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!