Natália
-3 °C
7 °C

Az iraki háborút és a cinizmust bírálta a búcsúzó Mandela

MTI
2004.05.10. 14:31
Az iraki háborút és a cinizmust bíráló beszéddel búcsúzott el hétfőn a közélettől Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök, az apartheid elleni küzdelem vezéralakja. A fokvárosi parlamentben mondott búcsúbeszédében dicsérettel emlegette hazája sikereit a több emberfajta által közösen lakott demokrácia kialakításában, s a világ számára ebből fakadó ösztönző erőt ellentétbe állította a cinizmussal, amit az iraki háború hozott magával. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű államfőjeként éppen tíz éve hivatalába iktatott Mandela figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az ország sikerét csak az garantálja, ha megnyerik a csatát a szegénység, a munkanélküliség és az AIDS-betegség ellen.

A politikus kitért az iraki háborúra, amelyet mindig is elítélt. "Azt látjuk, hogy két vezető demokrácia, a szabad világ két vezetője egy olyan háborúba sodródott, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete nem hagyott jóvá. Azt látjuk, hogy az erős országok - mind demokráciák - miként manipulálják a nemzetközi testületeket a szegényebb fejlődő nemzetek kárára" - mondta.

Nelson Mandela idén júliusban tölti be a 86. évét, és egyre törékenyebbnek tűnik. Most bejelentette, hogy ez az utolsó felszólalása a törvényhozásban, s munkatársai is megerősítették, hogy nagyon határozottan le akarja csökkenteni közéleti tevékenységét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.