Auguszta
5 °C
22 °C

Szélsőbaloldali szervezet robbantott a nyári olimpia helyszínén

MTI
2004.05.13. 15:17
A Forradalmi Harc elnevezésű szélsőbaloldali csoport vállalta magára a múlt szerdán elkövetett athéni robbantásokat, egyúttal nem kívánatosnak nevezte az augusztusi olimpiára a görög fővárosba érkező látogatókat. A csoport egy hosszú közleményt juttatott el a Pontiki című hetilaphoz, amelyben - az AFP szerint - többek között ez állt: "a nemzetközi tőke valamennyi képviselője, a világ zsoldos gyilkosai, továbbá kormányzati illetékesek, valamint az olimpiára látogató gazdag külföldi turisták egyformán nemkívánatosak Athénban".

Elemzők szerint a szervezet klasszikus antiimperialista nyelvezetet használ, amely emlékeztet az olyan mostanra gyakorlatilag felszámolt szélsőbaloldali csoportok korábbi megnyilatkozásaira, mint a November 17. vagy a Népi Forradalmi Harc. A múlt szerdán három időzített pokolgép robbant Athénban egy rendőrőrsnél. A detonációk csak anyagi kárt okoztak, személyi sérülés nem történt.

"Görögország erőddé változtatása, a NATO segítségül hívása, külföldi titkos ügynökségek jelenléte és tevékenysége a lehető legvilágosabban rávilágít arra, hogy a játékok kapcsán egyáltalán nem ünnepről van szó, mint ahogy azt a szervezők szeretik hangoztatni, hanem igenis háborúról" - áll a csoport közleményében. A Forradalmi Harc korábban is követett el robbantásos merényleteket, sőt, állítólag már ez előtt, március 15-én is eljuttatta üzenetét az egyik lapnak, amely azonban azt "politikai okok miatt jegelte".

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!