Emőke
8 °C
19 °C

Tajvannak kémkedő vádlottakat ítéltek szabadságvesztésre Kínában

MTI
2004.06.03. 06:25
Tajvan számára folytatott kémtevékenység vádjával 11-11 évi börtönbüntetésre ítélt egy kínai bíróság egy kínai és egy tajvani férfit.

Az ázsiai ország keleti részén lévő Anhuj (Anhui) tartomány Ancsin (Anqin) városának törvényszéke a 47 éves Li Csing-seng (Li Qingsheng) vádlottat bűnösnek mondta ki abban, hogy a tajvani hadsereg számára Kínában gyűjtött politikai és katonai jellegű bizalmas információkat jutatott el. Tevékenységéért 20 ezer dollárt kapott. Li 1994 és 1997 között Tajvanon kémkiképzésen esett át. Fedőtevékenységét tekintve a helyi televízió reklámosztályának helyettes vezetője volt.

Összekötője, a tajvani állampolgárságú Csang Hszin-min (Zhang Xinmin) továbbította neki a Tajpejben kiadott parancsokat, illetve fizette ki bűntársának a szolgálataiért kapott javadalmazást. Csang - aki 1999 és 2003 között gyakran megfordult a Kínai Népköztársaságban - maga is kémkedett, és adatokat szerzett a tengerparti Csöcsiang (Zhejiang) tartományban zajló katonai szállításokról - állapította meg a bíróság.

A pekingi kormány a múlt év végén jelentette be, hogy felgöngyölítettek egy tajvani kémhálózatot szálait, és 24 tajvanit, valamint 19 kínait tartóztattak le.

Kína saját tartományának tekinti a tőle több mint ötven éve elszakadt szigetet, és nem zárja ki, hogy katonai erőt vet be ellene, ha Tajvan hivatalosan kinyilvánítja függetlenségét.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.