Vilma
-8 °C
3 °C

Az ausztrál hadsereg is vizsgálatot indított az iraki fogolykínzások ügyében

MTI
2004.06.03. 08:36
Az ausztrál hadsereg vizsgálatot indított a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett iraki fogolykínzásokról szóló értesülések kezelése miatt.

A vizsgálat megindítását csütörtökön jelentette be Peter Cosgrove tábornok, vezérkari főnök és Ric Smith, a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akik a héten egy szenátusi meghallgatáson elismerték: Ausztráliának már hónapokkal korábban tudomása volt arról, hogy amerikai katonák iraki rabokat kínoznak, mint ahogyan a kormány mostanáig állította.

Előzőleg a sajtó szellőztette meg, hogy a hadsereg és a védelmi minisztérium a katonai hírszerzés révén már tavaly októberben értesülést szerzett a bagdadi túlkapásokról, amit John Howard miniszterelnök hétfőn még cáfolt a parlamentben, másnap azonban a szenátusi vizsgálóbizottság előtt Cosgrove és Smith, akárcsak a külügyminisztérium és a főügyészség illetékesei megerősítették a lapok információit. Nyilatkozataik kínos helyzetbe hozták az éppen washingtoni látogatásra készülő ausztrál kormányfőt, aki elutazása előtt hangsúlyozta: a védelmi minisztérium rosszul tájékoztatta és nem állt szándékában félrevezetni a parlamentet. Hozzátette, hogy csak áprilisban szerzett tudomást a botrányról, amikor nyilvánosságra is hozta. Az ausztrál hadsereg korábban azt állította: először januárban értesült az iraki foglyok bántalmazásáról.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.