Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Olasz körözés az orosz fegyverexport volt első embere ellen

MTI
2004.06.04. 15:56
Pénzmosás miatt körözést adtak az olasz hatóságok az orosz fegyverexport egyik volt főnöke, Jevgenyij Ananyjev ellen, aki az itáliai gyanú alapján az 1998-as perui MiG-üzletből szerzett dollármilliókkal élt volna vissza.

A most 56 éves Ananyjev 1998 novemberének végéig állt a szinte teljhatalmú orosz fegyverexportőr állami cég, a Roszvooruzsenyije élén, de vezérigazgatói posztját akkor a vállalat rossz exportadatai miatt át kellet adnia Grigorij Rapotának. Ananyjevet akkoriban számtalan bírálat érte azért, mert az orosz fegyverexport nem tudta teljesíteni a bevételi terveket, emellett a leváltott vezérigazgató a moszkvai szóbeszéd szerint állítólag a MiG-eket gyártó MAPO MiG cégnek kedvezményeket adott más orosz cégek kárára.

Furcsa módon az olaszországi Trento rendőrsége most azzal vádolta meg Ananyjevet, hogy pénzmosásban bűnös a Perúnak eladott három MiG-vadászgépért kapott 117 millió dollár bevételezése tekintetében. Az olasz hatóságok azt állítják, hogy moszkvai és límai hivatalos személyek 18,4 millió dollár kenőpénzt kaptak a harci gépek eladásával kapcsolatos üzlet létrejöttekor, s Ananyjev személy szerint 7,5 millió dollárral részesedett az ügyletből. Az összeg egy részét svájci bankszámláiról Olaszországba utaltatta át, s ennek kapcsán indult nyomozás ellene, még 2001 szeptemberében, s most csütörtökön letartóztatási parancsot is kiadtak az orosz fegyverkereskedő ellen.

Ananyjev élettársa - Olga Belcova, akivel 2001 végig Olaszországban élt - házi őrizetben várja a vizsgálat végét, míg az orosz fegyverkereskedő egyik olasz üzlettársát, Giulio Rizzit letartóztatták. Az ügyben a perui kémelhárítás vezetőjét is kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják. Olaszország is nagyban érdekelt a világ fegyverkereskedelmében, amelynek jelentős szeletét az orosz gyártók mondhatják magukénak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.