Zalán
9 °C
19 °C

A Zöld Fórum az EP-hez fordul a verespataki aranybánya ügyében

MTI
2004.06.04. 15:56
A Kárpát-Medencei Zöld Fórum Egyesület memorandumban kívánja tájékoztatni az Európai Parlamentet a romániai Verespatakon tervezett cianidos aranybányanyitás veszélyeiről - határoztak a résztvevők a Zöld Fórum pénteken Szegeden tartott tanácskozásán.

A memorandum tartalmazni fogja azt a teljes film- és fotódokumentációt, amelyet a Zöld Fórum tagjai a közelmúltban Verespatakon, a tervezett építkezés helyszínén készítettek, valamint kiegészítik a pénteki tanácskozás megállapításaival - mondta Balogh László, az egyesület elnöke az MTI-nek. A tanácskozáson Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese a tervezett román-kanadai közös vállalkozású beruházás ismertetésekor arra hívta fel a figyelmet, hogy az új bánya, elkészülte után - méreteinél fogva - összehasonlíthatatlanul nagyobb katasztrófa veszélyét rejti magában, mint amilyen a négy évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés volt.

Hangsúlyozta az európai uniós környezetvédelmi irányelvek betartásának szükségességét a térségben, s leszögezte, hogy egy kétes nyereségű, ugyanakkor komoly rizikóval járó beruházást meg kell fontolni.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!