Natália
-3 °C
7 °C

Meghívták az iraki nemzeti konferenciára a síiták hitszónokát

MTI
2004.06.21. 16:30
Meghívást kapott a július közepére tervezett iraki nemzeti konferenciára Muktada asz-Szadr, a síita felkelés kirobbantásával vádolt hitszónok. A prédikátor mozgalmának nedzsefi irodája hétfőn megerősítette a hivatalos meghívásról lábra kapott híreket. Szóvivője hozzátette, hogy Szadr - aki ellen elfogatóparancs van érvényben - még tanulmányozza a meghívót, és kedden hozza nyilvánosságra döntését.

A várhatóan július közepén összeülő konferenciát a szervezők a politikai párbeszéd és kiegyezés fórumának szánják, amelynek ezenkívül meg kell választania egy 100 fős átmeneti nemzeti tanácsot. A testületnek nem lesz ugyan törvényhozó rendeltetése, de az átmeneti kormány törvényerejű rendeleteinek kétharmados többséggel útját állhatja, s feladatkörébe tartozik a 2005-ös költségvetés jóváhagyása is.

Szadr milíciája, a Mahdi Hadserege áprilisban elfoglalta a muzulmánok számára szent Nedzsef és Kerbela városokat, akárcsak Bagdad síiták lakta elővárosát, Szadrvárost, és megrohamozott néhány síita várost Dél-Irakban. A fegyveresek heteken át harcban álltak az amerikai katonákkal. A feszült helyzet csak azután enyhült, hogy Szadr két hete kivonta milíciáját Nedzsefből és Kerbelából. Előzőleg irodája közölte, hogy a mozgalom párttá alakul, és indul a választáson.

A hitszónok ellen - akinek apja, Mohammed Szádik asz-Szadr ajatolláh 1999-ben az előző rezsim ügynökeinek áldozata lett - az iraki ügyészség adott ki elfogatóparancsot. Azzal gyanúsítják, hogy köze volt egyik politikai vetélytársának meggyilkolásához.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.