Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az RMDSZ elégedett szereplésével

MTI/APA
2004.06.21. 22:43
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 38 jelöltje szerzett polgármesteri mandátumot a helyhatósági választások június 20-án lezajlott második fordulójában - jelentette be hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a szervezet elnöke. Mint hangsúlyozta, a mostani helyhatósági választások tétje nemcsak politikai értelemben, hanem a helyi közigazgatás, a polgármesteri hivatalok, a helyi és a megyei tanácsok összetételének szempontjából is jelentős volt.

A helyhatósági választások második fordulójának eredményei minden várakozást felülmúltak - mondta Markó, bejelentve, hogy a hivatalos adatok szerint az RMDSZ újabb 38 jelöltje nyert polgármesteri mandátumot. Ezzel 186-ra növekszik a szövetséget képviselő polgármesterek száma. A négy évvel korábbi választásokon 146 polgármesteri helyet szerzett a szövetség, vagyis most negyvennel több van.

A romániai magyarok szervezete ugyanakkor veszteségként könyveli el, hogy Marosvásárhelyen nem sikerült elhódítani a polgármesteri posztot. A kolozsvári eredmény azonban inkább siker - mondta Markó -, hiszen ott az volt az elsődleges cél, hogy eltávolítsák a szélsőségesen nacionalista polgármestert, Gheorghe Funart.

Ami a kolozsvári választási eredményt illeti, Eckstein Kovács Péter Kolozs megyei szenátor hétfőn ugyancsak sikeresnek nevezte az RMDSZ szereplését a helyhatósági választásokon. A kincses városban tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a szövetség növelni tudta eggyel a Kolozs megyei polgármesterek számát, és úgy vélte, hogy az RMDSZ támogatottsága továbbra is szilárd.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!