Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

AI: Ingusföldre is átterjedt a csecsen konfliktus

MTI
2004.06.23. 05:58
A csecsen konfliktust régóta jellemző emberjogsértések a múlt évtől mindinkább átterjedtek a szomszédos Ingusföldre is - állapította meg az Amnesty International (AI) moszkvai irodája útján szerdán közzétett jelentésében.

Az elmúlt egy év során Ingusföld - ahol a csecsen konfliktus elől menekülők korábban biztonságra lelhettek - mindinkább az orosz és a csecsen biztonsági erők műveleteinek színterévé vált, ami eltűnések és gyilkosságok sorozatát vonta maga után - írta az AI, amelynek küldöttsége március-áprilisban vizsgálódott Ingusföldön.

Már e misszió után, június 10-én bezárták a csecsen menekültek utolsó ingusföldi sátortáborát, a megelőző nyolc hónapban pedig négy másik tábort. A bezárások előtt a szövetségi és ingus hatóságok igyekeztek hazatérésre bírni a csecsen menekülteket, de (ígéreteikkel ellentétben) nem garantálták megfelelően biztonságukat, sem jólétüket. Ezért egy részük maradt Ingusföldön, hevenyészett telepeken tengődve, sorsuk bizonytalan.

Keddre virradóra a csecsen harcosok is látványosan kiterjesztették gerillatevékenységüket Ingusföldre, összehangolt támadásokat hajtva végre a nazranyi belügyminisztérium és számos környékbeli rendőrposzt ellen, közel hatvan halálos áldozattal.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.