Piroska
-10 °C
1 °C

Egyoldalú román-szerb vízumkényszer

MTI
2004.06.26. 14:14
Egyoldalú vízumkötelezettség lép életbe július elsejétől Románia és Szerbia-Montengró között - derült ki a egy román kormányközleményből. A bukaresti Mediafax hírügynökség péntek esti jelentése szerint a román kormány közleményben jelentette be: július elsejétől Románia egyoldalú vízumkötelezettséget vezet be Szerbia és Montenegró állampolgáraival szemben. A fenti dátumtól a szerbiai és montenegrói állampolgárok csak Románia külföldi konzulátusainál beszerzett vízum birtokában léphetnek román területre.

Az idézett román kereskedelmi hírügynökség szerint közleményében a román kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ilyen egyoldalú lépésre kényszerült, miután a belgrádi hatóságok nem kívántak tárgyalásokba bocsátkozni egy vonatkozó kétoldalú egyezmény megkötéséről. Történt ez annak ellenére, hogy a román fél az Európai Unió joganyaga által előirányzott kedvezményt tartalmazó dokumentumtervezetet ajánlott elfogadásra Belgrádnak - szögezte le a bukaresti kormányközlemény.

Az egyoldalú román vízumkötelezettség nem vonatkozik Szerbia és Montenegró érvényes diplomáciai vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraira, valamint azokra a személyekre, akik valamelyik EU-tagország vagy Svájc, Norvégia, Izland, Kanada, az Egyesült Államok és Japán illetékes hatóságainak tartózkodási engedélyével rendelkeznek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.