Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Piacra kerülhet a BSE-vel fertőzött hús az Államokban

UPI
2004.07.01. 10:19
Egy korábban kergemarhakórral (BSE) fertőzöttnek vélt marháról az újabb eredmények alapján kiderült, hogy egészséges, jelentette június 30-án az Egyesült Államok mezőgazdaságért felelős minisztériuma. Az Államokban több mint száz fertőzött állat lehet, de a jelenlegi szűrési rendszerben ezeknek legalább a feléről nem fog kiderülni fertőzöttségük, így a húsuk piacra kerülhet majd, állítja Robert LaBudde, egy élelmiszeripari tanácsadással foglalkozó cég elnöke.

A minisztérium most egy másik fertőzöttnek vélt állat vizsgálatának eredményére vár; az Államokban minden, a kergemarhakór tüneteit mutató állatot gyors tesztnek vetnek alá, amennyiben ennek az eredménye pozitív, úgy további, hosszabb vizsgálatra kerül sor. Eddig egy BSE-vel fertőzött állatot regisztráltak Amerikában, 2003 decemberében Washington államban.

A BSE-vel fertőzött marhák húsa fogyasztás esetén gyógyíthatatlan Creutzfeldt Jakob kórt okozhat, ezért nem kerülhet piacra. Azonban a fertőzött állatok fele nem mutat tüneteket, ahogy azt az európai adatok mutatják, figyelmeztet LaBudde, aki szerint minden ötévesnél idősebb állatot vizsgálni kellene.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.