Auguszta
5 °C
22 °C

Kucsma ellen szövetkezik az ukrán ellenzék

MTI
2004.07.02. 16:14
Koalíciós megállapodást írt alá pénteken Ukrajna két legnagyobb ellenzéki csoportosulása azzal a céllal, hogy elősegítsék az ellenzéki jelölt győzelmét az októberben esedékes elnökválasztáson. A Szila Naroda (a Nép Ereje) nevű koalíció az ország legnépszerűbb politikusa, Viktor Juscsenko által vezetett Mi Ukrajnánk pártot és a Julija Timosenko Tömbje nevű ellenzéki szervezetet tömöríti.

A koalíció célja a hatalom átvétele és "Ukrajna megtisztítása a bűnszövetkezetektől". Juscsenko a múlt héten jelentette be, hogy indulni kíván az október 31-re kitűzött elnökválasztáson. Fő ellenfele Viktor Janukovics miniszterelnök lesz, akit Leonyid Kucsma jelenlegi elnök támogat. Kucsma többször jelezte, hogy ő maga nem szándékozik újabb elnöki megbízatásra pályázni, noha az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy megtehetné, ha akarná.

Az ellenzék politikusai azzal vádolják a jelenlegi államfőt, hogy évtizedes hivatali ideje alatt meggyengült Ukrajnában a demokrácia, csorbult a sajtószabadság. Számos korrupciós ügy, több ellenzéki politikai személyiség és független újságíró meggyilkolása, illetve e gyilkossági ügyek felderítetlensége kavarta fel a kedélyeket Ukrajnában Kucsma elnöksége alatt.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az ukrán választók 37 százaléka támogatja Juscsenkót, és 26 százalékuk adná voksát Janukovicsra, ha most tartanák az elnökválasztást.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!