Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Statáriummal is küzdhetnek az iraki felkelők ellen

MTI
2004.07.07. 10:43
Ijád Allávi, az iraki ideiglenes kormány miniszterelnöke aláírta a szükséghelyzet kihirdetését lehetővé tévő törvényt. Az új jogszabály értelmében vezető tisztségviselők maximum 60 napra statáriumot vezethetnek be különleges helyzetekben és meghatározott területeken. A törvény, amelyet a kormány már elfogadott, bevallottan a felkelők elleni hatósági fellépés jogszabályi keretét volt hivatott megteremteni.

A kormány által előzetesen és egyhangúlag jóváhagyott jogszabály szerint a miniszterelnök meghatározott térségekben kijárási tilalmat vezethet be, utasítást adhat egyes területek körülzárására, elrendelheti gyanús személyek házának és munkahelyének átkutatását, letartóztatási parancsot adhat ki fegyveresek ellen, korlátozhatja bűncselekményekkel gyanúsított bel- és külföldi állampolgárok szabadságjogait, rendelkezhet szervezetek feloszlatásáról, korlátozhatja a gyülekezési szabadságot, valamint a fegyver- és lőszertartást, dönthet a mozgásszabadság korlátozásáról, beleértve az ország elhagyását, sőt telefonbeszélgetések lehallgatását is előírhatja.

Az iraki igazságügy-miniszter hozzátette, hogy az iraki biztonsági erők képtelenek teljesíteni feladataikat, vagy túlterheltek, ezért az irakiak "külföldi erők segítségét fogják kérni".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.