Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A Világ Igaza elismerést kapott egy erdélyi magyar

MTI
2004.07.08. 21:18
Márton Áron püspök után újabb erdélyi magyarnak: a gyimesfelsőloki néhai Erőss Kálmánnak adományozott A Világ Igaza elismerést az izraeli Yad Vashem Intézet, a kitüntetést csütörtökön adták át.

Sandra Simovich, Izrael bukaresti nagykövetségének első titkára a gyimesfelsőloki ünnepségen a 83 éves Erőss Kálmánné Csiszár Rozáliának, a tíz évvel ezelőtt elhunyt díjazott özvegyének nyújtotta át a Yad Vashem intézet elismerését: egy emlékplakettet és egy oklevelet. Egyben közölte, hogy a díjazott nevét megörökítették a jeruzsálemi Yad Vashem Emlékközpont falán, és fát ültettek tiszteletére.

Az intézet indoklása szerint 1944-ben Erőss Kálmán egy haláltáborba tartó menetből menekítette ki a másfél éves Schick Veronikát és édesanyját, a mentéshez felesége személyi iratait használva fel.

Erőssék 1940-től 1946-ig Budapesten éltek, egy házban laktak a Schick orvosházaspárral. Schickné kérésére vállalta Erőss Kálmán a mentőakciót. A kislány és édesanyja megmenekült. Erőssék lánya a későbbiekben tartotta a kapcsolatot Schick Veronikával, aki Amerikában él. ú

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.