Vilma
-7 °C
4 °C

Többszáz halottja van az iszlám szélsőségesekkel vívott harcoknak Jemenben

MTI
2004.07.18. 10:49
Mintegy kilencven szélsőséges fegyverest lőttek agyon a jemeni kormányerők az elmúlt három nap folyamán - vált ismertté vasárnap helyi katonai forrásokból. A jemeni hadsereg pontosan egy hónapja harcol egy szélsőséges iszlám prédikátor, Huszein Badruddin al-Húszi sejk fegyveres híveivel. A jemeni hatóságok, akik Húszi sejket "a nemzeti egységre és a társadalmi békére káros vallási izgatással" vádolnak, 10 millió riál (55 ezer dollár) jutalmat tűztek ki annak, aki elfogja prédikátort, vagy nyomra vezeti a hatóságokat.

A jemeni hadsereg illetékesei elmondták, hogy az elmúlt napokban történt összecsapásokban a kormányerők tucatnyi katonája vesztette életét, illetve sebesült meg. A hadsereg azt közölte, hogy csütörtök óta a sejk utolsó állásai ellen folyik támadás, a prédikátor hívei azonban ádáz ellenállást tanúsítanak. Legutóbb július 10-én tettek közzé veszteséglistát a jemeni harcokról. Akkor azt közölték, hogy 195-en, köztük a kormányerők 46 tagja halt meg a Húszi sejk és a hadsereg között június 18-án kitört harcokban.

A magát "emírnek", azaz "a hívők hercegének" kikiáltó Húszi sejk 1997-ben alakította meg szélsőséges síita szervezetét, miután kiszakadt az al-Hak iszlám ellenzéki mozgalomból. Hozzá közelálló iszlám aktivisták szerint 1-3000 fegyveres lázadó támogatja őt az északi hegyekben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!