Judit
-2 °C
8 °C

Hágai szerb vádlottak kerültek szabadlábra

MTI
2004.07.29. 15:54
Először döntött két szerb vádlott ideiglenes szabadlábra helyezéséről a hágai Nemzetközi Törvényszék, jelentette a B-92 belgrádi rádió. A szerdai határozat Jovica Stanisicra, a volt szerb titkosszolgálat vezetőjére és helyettesére, Franko Simatovicra vonatkozik. A Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt két férfi, akiket tavaly márciusi elfogásuk után adtak át a szerb hatóságok a hágai ENSZ-törvényszéknek, perük elkezdését szabadlábon várhatják meg.

Florence Hartmann, a törvényszék szóvivője a rádiónak elmondta, hogy a vád képviselői meg akarják óvni a határozatot. A testület azzal indokolta döntését, hogy a bírónak meggyőződése: a vádlottak visszatérnek Hágába perük kezdetére és átmeneti szabadságukat nem fogják a lehetséges tanúk befolyásolására felhasználni.

Stanisic a milosevici korszakban vezette az akkoriban teljhatalmú titkosszolgálatot, a titkosrendőrségben tisztként szolgált "Frenki" Simatovic pedig a hírhedt kommandó, a vörössapkás osztag megalapítója és első parancsnoka volt. Közvetlenül azzal vádolják őket, hogy a horvát és muzulmán polgári lakossággal kegyetlenkedő félkatonai alakulatokat hoztak létre és képeztek ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.