Zalán
9 °C
19 °C

Az afgán választók kilencven százaléka már regisztrálta magát

MTI/AP
2004.08.01. 15:44
A választópolgárok 90 százalékát regisztrálták már az októberben tartandó afgán elnökválasztásra és a választásra jogosult 9,8 millió afgán állampolgár közül 8,7 millióan megkapták azonosító kártyáikat, amellyel leadhatják majd voksaikat - közölték ENSZ-források vasárnap.

Az október 9-ére kitűzött választás lesz az első közvetlen elnökválasztás a közép-ázsiai országban. A lakosság lelkes részvétele a kampányban eloszlathatja azokat az aggályokat, hogy Afganisztán lakossága az Egyesült Államok erős nyomására hajlandó részt venni a voksolásban. Az elnökválasztást júniusra tervezték és azért halasztották el, mert akadozott a hadurak magánhadseregének leszerelése. A parlamenti választást csak 2005 tavaszán rendezik meg.

Hamid Karzai jelenlegi elnök a jelek szerint ismét megszerezheti a győzelmet 22 riválisával szemben és további ötéves időszakra államfő maradhat. Karzai júliusban azt nyilatkozta, hogy 6 millió szavazatra van szüksége a választás megnyeréséhez.

A választási előkészületekre árnyékot vetnek az erőszakos cselekmények. Eddig legkevesebb kilenc, a választások előkészítésében részt vevő tisztségviselőt öltek meg. Legutóbb szerdán gyilkoltak pokolgéppel meg egy tisztségviselőt Gazni tartományban. Három személyt pedig pénteken akna sebesített meg Uruzgán tartományban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!