Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hősként fogadták Zágrábban a horvát ex-tábornokot

MTI
2004.08.02. 16:58
Lelkes, ünneplő tömeg fogadta hétfőn Zágrábban azt a boszniai horvát extábornokot, akinek szabadságvesztés büntetését 45 évről kilenc évre csökkentette a minap a hágai Nemzetközi Törvényszék, majd szabadon bocsátotta. Több száz háborús veterán, barát és családtag fogadta éljenzéssel a 43 éves Tihomir Blaskicot a zágrábi repülőtéren. Állami tisztségviselők azonban nem vonultak ki fogadására, ünneplése nem öltött hivatalos jelleget.

A hágai Nemzetközi Törvényszék eredetileg háborús bűnökkel vádolta az egykori tábornokot, és 45 év börtönbüntetésre ítélte 2000-ben. A délszláv háborús bűnök ügyében eljáró ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa azonban felmentette a múlt csütörtökön a háborús bűnök vádja alól. Összesen 12 vádpontban - köztük etnikai tisztogatás ügyében - találta ártatlannak. Alaptalannak ítélte többek között azokat a vádakat, hogy Blaskic muzulmánokat űzött el otthonaikból, és hogy felelősséggel tartozik muzulmán civilek meggyilkolásáért. Fenntartotta viszont, hogy a boszniai horvát katonai vezető kényszermunkát végeztetett foglyokkal katonai létesítmények építésén, illetve hogy emberi pajzsként használta fel foglyait saját csapatai védelmére az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háborúban.

Blaskic 1996-ban adta fel magát a törvényszéken, így bő nyolc évet töltött rács mögött. A hágai bírói testület most elengedte kilenc évre csökkentett börtönbüntetésének hátralevő hónapjait, és szabadlábra helyezte Blaskicot.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.