Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Halálra kínoztak egy kurd politikai foglyot Damaszkuszban?

MTI
2004.08.03. 19:34
Egy szíriai kurd foglyot halálra kínoztak a katonai biztonsági szolgálat emberei egy damaszkuszi börtönben - állította keddi közleményében a Jekiti Párt nevű kurd ellenzéki erő. A hatóságok úgy állították be a dolgot, hogy szívinfarktus végzett Ahmed Huszeinnel, ám a párt közleménye szerint számos gyanús körülmény utal arra, hogy a fogságban végeztek vele.

A holttestet átadták ugyan családjának, de a hatóságok nem engedték meg a hozzátartozóknak, hogy kivizsgáltassák a halál okát, és nyomást gyakoroltak a családra, hogy a lehető leghamarabb temettesse el a holtat. Ahmed Huszein azzal a gyanúval került fogságba, hogy tagja a nemrégiben alapított, illegális Demokratikus Unió pártnak, amely a törökországi szakadár kurdok céljaival rokonszenvező erőket tömöríti.

Szíriában tizenegy illegális kurd párt működik, köztük a Jekiti Párt. Március közepén összecsapások sorozata zajlott le a szíriai állami hatóságok és kurd csoportok között az ország északi, Törökországhoz közeli részén. A kurd lakosság egyes csoportjai többször is összecsaptak az északi országrészben élő arab törzsekkel is. Kurd források szerint negyven, hivatalos közlés szerint huszonöt ember vesztette életét a korábban példátlan szíriai kurd-arab összecsapásokban. A kurd pártok állításai szerint több száz kurd fogoly van azóta a hatóságok őrizetében. Több mint egymillió kurd él Szíriában, túlnyomórészt a török és az iraki határ közelében.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.