Vilma
-8 °C
3 °C

A pápa állást foglalt az abortusz és az eutanázia ellen

MTI
2004.08.15. 15:54
Az élet feltétlen védelmére szólította fel az embereket II. János Pál pápa vasárnap a franciaországi Lourdes kegyhelyén tartott szabadtéri szentmiséje során. "Az élet szent ajándék, a fogamzástól a természetes haláligtiszteletben kell tartani" - mondta, állást foglalva a művi vetélés és az eutanázia (kegyes halál) ellen. A 84 éves, Parkinson-kórban szenvedő egyházfő kimerültnek látszott. Egy helyen megakadt francia nyelvű szentbeszédében, s néhány szakaszt kihagyott a beszéd írott szövegéből.

Lourdes a katolikus egyház egyik legfontosabb szent helye. A XIX. század közepén a helyi molnár 14 éves leányának, Bernadette Soubirous-nak Szűz Mária-látomása volt egy ottani barlangban. IX. Pius pápa 1862-ben hitelesnek ismerte el a kislány látomását, s a barlang forrásának vizét gyógyító erejűvé nyilvánította. Naponta több ezer zarándok imádkozik és gyújt gyertyát a Bernadette-barlangban, és fürdik meg az ott fakadó forrás vizében. A pápai szentmise a Bernadette-barlang előtti nagy kiterjedésű réten zajlott le. A hívők tízezreinek jelenlétét említő korábbi jelentésekkel ellentétben az újabbak több százezres tömegről szólnak.

A pápa abból az alkalomból tett kétnapos látogatást a délnyugat-franciaországi Szűz Mária-kegyhelyen, hogy 150 évvel ezelőtt hirdette ki a katolikus egyház Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának dogmáját. A szentatya a misével befejezte lourdes-i látogatásának hivatalos programját, s várhatóan az esti órákban utazik vissza Rómába.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!