Ambrus
-7 °C
3 °C

Amerika népírtással vádolja a szudáni kormányt

MTI
2004.09.12. 19:46
Először fordult elő a népirtás tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény 1948-as elfogadása óta, hogy egy hivatalban levő kormány népirtással vádolt egy másikat - írja a The Washington Post napilap vasárnapi szerkesztőségi kommentárjában a Szudánnal kapcsolatos amerikai álláspontról.

A megvádolt kormány azonban a lap szerint minden következmény nélkül megúszhatja az emberiesség ellen elkövethető legszörnyűbb bűntettet, mivel a nagyhatalmak törődésének megvan a maga határa.

A szudáni kormány elleni vádat megfogalmazó Colin Powell amerikai külügyminisztert a kommentár szerint dicséret illeti őszinteségéért. A nyolcszázezer áldozatot követelő 1994-es ruandai népirtás idején Bill Clinton elnök kormánya ódzkodott a kifejezéstől, amely óhatatlanul katonai beavatkozás után kiáltott volna.

Powell az igazság kimondása után nem sok reményt csillantott fel a népirtás befejezésére. "A meghatározás nem parancsol új fellépést" - mondta a külügyminiszter szenátusi meghallgatásán, és jelezte, hogy a washingtoni kormány nyomást gyakorol más országokra, hogy azok gyakoroljanak nyomást az ENSZ-re, hogy az gyakoroljon nyomást a szudáni kormányra. Az ilyen stratégia bizonytalansága rögtön megmutatkozott. A bizonyítékokat félresöpörve Franciaország és Németország nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az öldökléseket. Kína, a szudáni olajipar legnagyobb külföldi befektetője felvetette a vétó lehetőségét is arra az esetre, ha túl kemény lesz az amerikai diplomácia által kezdeményezett határozattervezet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.